Blandare - Massor av snygga blandare

Betongblandare

Betongblandare

En betongblandare, eller cementblandare, är en kraftig omrörare som kan användas för att blanda betong, cement, puts, murbruk eller fogmassa. I betongblandaren blandas cement- och kalkprodukter tillsammans med ballast och vatten.

Det finns betongblandare som fungerar som en tvättmaskin där hela massan som ska blandas snurras runt. Dessutom finns det handhållna omrörare som kan blanda betongen eller murbruket som liknas vid stora handhållna elvispar.

De två typer av större riktiga betongblandare som finns benämns frifallsblandare och tvångsblandare.

Tvångsblandare

En tvångsblandare har ett stillastående kar eller trumma men där det finns skovlar i botten som fungerar som omrörare.

En tvångsblandare kan blanda mindre satser av betong snabbare än frifallsblandaren men en tvångsblandare fungerar inte till stora satser.

Frifallsblandare

Frifallsblandare är den vanligaste betongblandaren och den kallas även för tombola, bingolott eller trumblandare. Denna har en roterande trumma med invändiga vingar som rör runt och håller kvar betongen till den kommit högst upp i trumman och sedan faller den nedåt.

För att tömma en frifallsblandare ändras rotationsriktningen. En frifallsblandare kan hantera större satser än tvångsblandare.

Betongblandarens ursprung

Betongblandare

Den första motordrivna betongblandaren, betongbil, söktes patent på av Stephen Stepanian i USA år 1919 men patentansökan blev inte godkänd eftersom han inte var amerikansk medborgare.

De påföljande två deciennierna patenterades många väldigt liknande konstruktioner vilka också godkändes.

Betongroterare

Betongroterare kallas de trummor som sitter på betongbilar och hela tiden håller en färdigblandad betongsats i rörelse. Betongroteraren är inte avsedd för att blanda betong utan bara hålla betongen i rörelse.

Drinken Betongblandare

Det finns en drink som heter Betongblandare som består av Baileys och limejuice. När man blandar dessa två ingredigenser i munnen klumpar dessa ihop sig och det ger känslan av att blanda betong i munnen. Kan inte rekommenderas.


Blandare till kök och badrum finns hos

Mer fakta om blandare

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om badkarsblandare, köksblandare, duschblandare och andra typer av blandare men också en del roligt och lustigt gällande blandare.Meny - Blandare
Till förstasidan på www.blandare.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter